Topsy Baits

25 jaar zagerkweek: jubileumboek voor de grootste kwekerij van borstelwormen in Zeeland

Zagers spitten of pieren steken is een oud (Zeeuws) gebruik  onder sportvissers. Bert Meijering heeft van de vraag naar aas voor de hengelsport zijn levenswerk gemaakt Hij kweekt zagers (borstelwormen) in 94 vijvers met zoutwater in de Wilhelminapolder bij Goes aan de Oosterschelde.

Na 25 jaar is het kweken van zagers door Topsy Baits een succesvolle onderneming geworden. Er wordt jaarlijks 100.000 kilo zagers gekweekt en wereldwijd exporteert het bedrijf levende borstelwormen voor de hengelsport (in zakken met zuurstof) en in bevroren vorm als voer voor viskwekerijen naar alle continenten (behalve Antarctica).

Onderzoek is aan de gang om zagers te drogen en te verkorrelen om er voer van te maken bestemd voor de garnalenkwekerijen.  Ook vinden er allerlei experimenten plaats met combinatieteelt, zoals het opkweken van tong met larven van zagers. De tongetjes groeiden er prima op. Veelbelovend voor toekomstig onderzoek naar de productie van alternatieve grondstoffen voor visvoer (zonder gebruik van wilde vis).